Mer fiktiva pengar men sämre placering innebär en strategiändring för min portfölj i Fondmästerskapen. Från att ha lagt 40 procent i Indien lägger jag nu 70 procent i Ryssland.
Glädjande nog är intresset stort bland landets ungdomar för juniorvarianten av tävlingen. Det visar sig också att många har fonder på schemat i skolan. Frågan är bara när privatekonomi i skolan blir mer än bara en timme eller två i hemkunskapen på högstadiet.
Från toppplaceringen på 311 ligger jag nu på plats 813 och har alltså tappat 512 placeringar trots att min portfölj ökat i värde med 0,16 procent sedan igår.
Andra bloggar om:
ekonomi, frihet, oberoende, ekonomiskt oberoende, fonder, fondmästerskapen.
Månad: april 2008
För ett tag sedan ökade jag risken i fondportföljen och har avancerat ordentligt i Fondmästerskapen. Dagens placering är den bästa hittills 311.
Jag har noterat att även mitt riktiga fondsparande utvecklat sig helt ok senaste två veckorna och stigit med cirka 7 procent.
I Fondmästerskapen har jag placerat 40 procent av mina virtuella pengar i Simplicity Indien. Den fonden hade nämligen gått dåligt samtidigt som Indien är en av de mer hypade marknaderna. Men faktum är att också övriga fonder i tävlingsportföljen gått bra även om Simplicity Indien ökat med 5,73 procent. Den enda fond som ligger back för stunden är HQ Kinafond som backat 1,75 procent.
På en dryg vecka har jag tagit in ett försprång på över tusen placeringar, men jag misstänker att det kommer att vara mycket tuffare att ta sig in på topp 100 än det var att ta sig in på topp 500.
Andra bloggar om:
ekonomi, frihet, oberoende, ekonomiskt oberoende, fonder, fondmästerskapen.
Har tidigare berättat om att jag deltar i fondmästerskapen.
Efter en ändring av strategi med större fokus (och större risk) har jag klättrat ordentligt. I skrivande stund ligger jag på plats 547 och har ökat 477 placeringar sedan igår.
Nej, trängselskatten i sig är fortfarande lika dum men nu skriver Aftonbladet om att man överväger en förändring som jag har svårt att förstå varför den inte funnits från start.
I stället för att skynda sig till pressbyrån eller Seven Eleven, som för övrigt sällan finns i närheten av de platser man åker bil till, för att betala ska man nu få en faktura. Det blir också en faktura per månad och det blir enklare att betala än i dasgsläget.
Eftersom avgiften ska vara betald inom åtta dagar från passage och beslutet inte fattas förrän dagen efter har det varit krångligt. Det är ont om tid och jag har själv fått betala en påminnelseavgift för att jag betalat en dag för sent.
Autogiro och transponder är inget jag litar på.
Kan jag undvika autogiro gör jag det. Det finns alldeles för många bekanta som råkat ut för felaktiga debiteringar via autogiro. Visserligen kanske inte Vägverket hör dit utan snarare olika gym som inte verkar ha någon koll på vem som ska debiteras för vad eller vad som gäller.
Det är bara att hoppas att förslaget går igenom.
Själv försöker jag använda bilen så lite som möjligt. Jag åker kommunalt större delen av vägen till jobbet för bil i innerstan är inte så roligt. SL-kortet är billigare än biltullarna. Det är ont om parkeringsplatser och hittar man mot förmodan en parkeringsplats kostar det en mindre förmögenhet att parkera en dag.
I helgen fick jag höra att en advokat på en av landets större advokatbyråer ska vara av åsikten att trängselskatten bör höjas så att det blir färre bilar och att det därmed går fortare för honom att köra till jobbet. Han anser sig höra till de som har råd.
UPPDATERING:
Man kan ju undra om socialdemokraterna, partiet som har som målsättning att allt ska vara lika jävligt för alla, har läst bloggen när det kommer med sitt förslag. På kongressen vill de införa en inkomstprövad och progressiv trängselskatt. För varför nöja sig med att höginkomsttagarna betalar mer än 60 procent av sin inkomst i skatt när låginkomsttagarna inte ens betalar 30 procent. Nej, de ”rika svinen” kan väl betala ett par procentenheter i trängselskatt också. Då blir det ju mer rättvist och de bidragstagande soffliggarna får samma standard som de drivande människor som arbetar dygnet runt och försörjer systemet.
Andra bloggar om:
ekonomi, frihet, oberoende, ekonomiskt oberoende, bil, personbil, trängselskatt, vägverket.
Så underbart det skulle vara om jag kunde klara mig utan bil. Min bil kostar mig i bästa fall 5 000 kr per månad oftast mer. Detta är en sådan månad. Idag har jag lämnat bilen på 6 000 milaservice; bromsarna behövde bytas och notan slutade på dryg 8 000 kr. Dessutom behöver jag köpa nya sommardäck.
En bra månad är bilkostnaden cirka 5 000 kr. I den summan ingår avbetalning (amortering och ränta), försäkring och bensin. Den här månaden är nog värsta hittills sedan min V70 gick sönder och kostade 20 000 kr att reparera. Nu landar kostnaden på 8 100 kr för service inklusive byte av bromsar fram och 5 000 kr för sommardäck. Totalkostnaden för april ser ut att landa på dryga 18 000 kr. Tack och lov erbjuds räntefri avbetalning på service och däck under hela fyra månader. Det blir ungefär 3 300 kr extra per månad i fyra månader framöver.
Bilen har dessutom värderats och min egen uppskattning om 130 000 kr var uppenbarligen väl optimistisk. Om jag använder bilen vid inbyte skulle jag få 107 000 kr för den; 23 000 kr mindre än min uppskattning. Vid en privat försäljning går det säkert att få ut lite mer; men jag kommer att justera ner nästa kalkyl.
Tyvärr är bilen högt prioriterad. Jag skulle kunna vara lite bättre på att inte okynnesåka utan gå lite mer och det kanske skulle kunna hålla kostnaden aningen lägre. Däremot är jag inte beredd att göra den uppoffring av livskvalitet det skulle innebära att vara utan bil. Fast en besparing på åtminstone 60 000 kr per år är mycket lockande.
Andra bloggar om:
ekonomi, frihet, oberoende, ekonomiskt oberoende, bil, personbil, service, sommardäck.